Saturday, 9 February 2013

Tak Perlu Sampai Macam Tu Sekali!!

aku tertanya-tanya kenapa sesetengah orang perlu burukkan orang yang diorang tak suke semata-mata nak orang lain pun bencikan orang yang diorang tak suke tu. tak fikir ke hal macam tu sepatutnya tak perlu berlaku dalam hubungan persahabatan?


perlu ke aibkan orang yang kite tak suke tu untuk kepentingan diri kita sendiri?
perlu ke racun fikiran orang lain untuk sama-sama bencikan orang yang kita tak suka tu?
tak perlu lah nak buat macam tu. tak perlu. tak perlu. TAK PERLU.
pernah tak kita terfikir apa perasaan kita bila kita duduk tempat orang tu? pernah tak kita terfikir apa akan jadi pada kita bila ramai orang tak suka kita?
pelik aku, orang yang nampak alim, warak, baik, pandai and terkenal boleh buat macam tu pade orang lain. tak faham aku kenapa perlu ada sifat macam tu dalam hati tu.
kenapa tak boleh tengok orang lain senang? tak suke die, biarlah kau aje yang tak suke! tak perlu nak spreading'kan perasaan tu pade orang lain sampaikan diorang pun tak sukakan orang tu.

tak perlulah sampai macam tu sekali. buat tak tahu dah lah. suke sangat ye tengok kejatuhan orang lain? orang tu tak ade pun nak jatuhkan kau, so buat ape kau susah payah nak jatuhkan die? hal kau dengan die, tak perlu nak masukkan orang lain.
fikirlah dose kau bertambah bile makin ramai orang tak suka dia. yang suka and selesa dengan dia boleh jadi tak suka and tak nak dekat dengan dia just sebab kau dah racun pemikiran orang tu. untuk ape kau buat macam tu? cuba kau explain sikit?
tak faham aku!

aku ni jenis suke soal selidik dulu segala hal. maaflah, serius aku takkan berpihak pade kau selagi aku tak nampak kelemahan orang yang kau tak suke tu. aku tak akan jatuhkan die macam kau jatuhkan dia semata-mata nak dengar cakap kau and termakan dengan kate-2 kau. mungkin dia banyak kelemahan, tapi tu tak bermakna kau boleh nak buruk-2kan dia.
lagipun, TAKENOTE.. aku tengok kau same je dengan die sebenarnya. so bile kau kutuk dia, aku rasa macam kau kutuk diri kau sendiri pulak. kelaka je rasa.

dah lah weh, kesian lah dekat member tu. dah ramai dah kau buat macam ni. bukan sorang je. ramai sangat dah. mungkin selama ni kau menang tapi ingatlah, Allah Maha Adil. Allah Maha Melihat. sekali Allah balas balik apa yang kau buat ni, sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunalah jawabnye.
sakit pulak hati aku ni tengok ape yang kau dah buat. agaknye aku ni pun pernah jugak kena dekat kau. okey! actually aku tahu memang aku pernah kena tapi tak apa, hal lame aku malas aku nak ingat balik.

TAPI, TAPI...

lepas ni kalau kau buat balik dekat aku, aku memang tak teragak-agaklah tegakkan balik HAK aku. betulkan balik cerita yang dah kau putar belit. orang lain memang lembut and aku ni pun memang jenis lembut jugak tapi bile hilang sabar, hal aku HAK aku nak pertahankan balik. so baik berubahlah sebelum ada yang buat kau agi teruk dari kau buat dekat orang yang kau tak suka tu.
sodakollahullazim...


No comments:

Post a Comment