Saturday, 11 August 2012

Perjalanan hidup masih panjang

pernah tak korang rase diri korang tak diperlukan dalam hidup kawan-2 korang? pernah tak korang rase diri korang tak diperlukan dalam keluarga korang? and pernah tak korang rase korang tak diperlukan dalam hidup die, orang yang korang sayang? pernah tak? mesti pernah kan?

perjalanan hidup masih panjang. ye, memang sangat panjang. Allah dah tetapkan perjalanan hidup kita sejak dari dalam perut ibu kita lagi. MATI. memang kita harus ingat pade kematian yang entah bile akan tiba masanya untuk malaikat maut ambik nyawe kite. tapi sementare kite masih berkesempatan untuk meneruskan kehidupan kite ni, cubelah kita hargai ape yang dah Allah S.W.T bagi pade kite. cube terima ape yang dah Allah S.W.T tetapkan.. tak, aku bukan nak berlagak alim. aku cume manusie biase. aku pun banyak buat salah. mungkin lebih banyak dari korang semue. tapi pengalaman dalam hidup banyak mengajar aku untuk terus tabah and buat yang lebih baik. dari buruk ke baik, dari baik ke lebih baik.

macam biase orang cakap, bukan senang nak senang bukan susah nak susah. kite punye takdir tak same. orang tu senang, kite susah, orang tu susah, kite pulak senang. tapi cubalah memahami keadaan orang lain. bile kite susah, ingatlah yang ade orang lain lagi susah dari kite. bile kite senang, ingatlah rezeki kita datang dari mane kalau bukan dari Dia yang Maha Memberi. setiap pemberian adalah ujian dari-Nya. ade yang cakap cerita hidup die same macam kite, sebenarnye tak.. ade jugak yang lain disebalik persamaan tu. mungkin Allah S.W.T tak nak kite rase kite bersendirian and sebab itulah Allah S.W.T beri sedikit persamaan. tak seratus peratus sama sebab Allah S.W.T nak ajar kite untuk bersabar and tabah dengan pelbagai jenis dugaan. atas diri kita nak terima ataupun tak.

memang Allah S.W.T dah tetapkan takdir untuk kita dalam soal rezeki, jodoh and macam-2 lagi. tapi pernah tak kita fikir yang Allah S.W.T tu Maha Mendengar? pernah tak kita terfikir yang kita boleh dapat ape yang kita nak dari Allah S.W.T walaupun Dia dah tetapkan ape yang terbaik untuk kita? BERDOALAH. memang kita tak tahu apa yang akan terjadi dalam hidup kita pade mase akan datang tapi percayelah yang Allah S.W.T Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Dia suka dengar doa kite dan Dia tahu apa yang terbaik untuk kita and akan perkenankan doa kite bile kite betul-2 ikhlas mintak dari Dia :)

PERJALANAN HIDUP MASIH PANJANG. tak perlu kite ingat mase lampau kalau ianya terlalu banyak titik hitam. cuba creating a new life untuk mase depan. aku percaye dengan pengalaman mase lalu, kita akan lebih berwaspada and berfikiran positif. berubahlah jadi lebih baik. mungkin akan ade yang mengutuk and pandang rendah tapi anggaplah tu semua just dugaan untuk kite. alahh, orang buat ketupat pasal kite, die dapat dose tau! kite dapat pahale.. korang tak nak pahale ke? mestilah nak kan? ke nak tambah dose? aishh, nauzubillah! jangan ye.. kite same-2 beragame Islam. kalau boleh nak sangat kite same-2 dapat masuk syurge.

bak kate Ustaz Azhar Idrus, macam-3 kite boleh dapat dalam syurge nanti tau! nak Bloza Celup Tepung pun boleh.. haa~ hebat tak? kite pun akan cantik/hensem dalam syurge nanti. walau cantik paras mane pun kite sekarang, ni hanye pinjaman je. yang banyak kekurangan tu, jangan risau sayang, dalam syurga nanti tak ade istilah TAK LAWA. semuanya cantik-2 belaka :) alam abadi tu. tak akan ade titik noktah :') bagusnye kalau dapat masuk syurge :) nak sangat...

mai kite same-2 hadapi dugaan perjalanan hidup kite yang masih panjang ni. tak payah kite sedih-2 fikir mase lalu. Allah S.W.T Maha Pengampun. sebesar mane pun dose kite, akan diampunkan jugak kalau kite selalu berdoa and ingat kat Dia. tahu tak? kite tak ingat kat Dia pun, Dia tetap ingat kite :') kite ingat kat Dia, makin bertambah sayang Dia kat kite. jangan mengeluh dengan musibah and kesusahan yang kite dapat. tu semua adalah dugaan yang menandakan Dia masih sayang and ingat kat kite :')


Dia yang patut kite berterima kasih, patut kite sayang, patut kite ingat selalu...

Allah S.W.T








gadis ini yang menaip,

1 comment:

  1. Tagged!! :D

    http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/08/tarikh-lahir-giveaway-by-fateyn-marcello.html

    ReplyDelete