Tuesday, 24 July 2012

Hari yang sangat PENAT !

korang... nak tahu tak? aku penat sangat semalam sebab banyak sangat hal yang berlaku. entry ni mungkin adalah entry yang sangat panjang so memang perlukan mase yang panjang untuk membace and minat yang tinggi untuk teruskan membace ye :) segalanya bermula lepas subuh semalam. aku bertolak dari Puchong nak balik kolej. mak aku drive and adik aku Muzammil ikut sekali.  then sampai Sungai Besi aku tengok mak aku drive lalu rumah maklong aku. aku tanye die nak buat ape pergi rumah maklong die cakap maklong nak pergi sebab semalam die datang rumah cakap nak pergi sekali time hantar aku pergi balik kolej.. dah sampai tu, aku nampak Si Kecik Mia yang nakal tu dengan mak die. dari situ memang aku sure sangat die ikut sekali sebab maklong aku jage si Mia tu coz mak ayah die kerja.

dah maklong aku masuk dalam kereta sekali dengan Mia, die suruh mak aku pergi ambil Alang Sidah, sepupu ayah aku pulak. rupenye die ajak Alang Sidah. adik aku time tu memang nampak bengang giler sebab for sure lah kitorang akan berhimpit nanti dengan barang aku yang TERsangatlah banyak. korang bayangkanlah, aku punye barang terpaksa jugak letak dekat seat belakang sebab tak muat dalam bonet dah penuh dengan printer ape semua lagi. nak pergi rumah Alang Sidah tu punyelah jalan jam. dah name lagi KL, memang sesak laa pepagi bute orang nak pergi kerja semue kan? dengan maklong aku tersalah bagi petunjuk jalan sampai kena return balik. memang tension sedikit aku time tu tapi aku tahan jelah.

dah sampai rumah Alang Sidah tu, tengok-2 die bawak lagi budak kecik, Haiqal. aku ni dah makin tension bile terpakse berhimpit and barang aku yang pade asalnye aku letak atas seat belakang last-2 terpakse letak bawah kaki bercampur dengan beg-2 yang diorang bawak :'( aku rase nak menangis sangat time tu sebabnye kelmarin tu econ dalam kereta rosak then mak aku cakap nak baiki dekat Kuantan lepas hantar aku. dengan panas yang amat sangat cuace semalam, duduk berhimpit dalam kereta pulak, berpeluh-2. dengan pakaian aku pun pakai jubah bertudung labuh time tu, memang menguji kesabaran bile si Haiqal dengan si Mia tak reti duk diam dalam kereta, berdiri atas seat sampaikan terpijak-2 aku punye tudung. dah sempit sangat ruang time tu. aduhai, menguji kesabaran betul and berpuluh kali semalam hati aku cakap...

SESUNGGUHNYA AKU SEDANG BERPUASA
mak aku cakap die nak singgah rumah sepupu aku Kak Nor dekat Cherating dulu sekejap, nak rehat lah katenye sebab die nak hantar aku time die nak balik Puchong. so kitorang takde berhenti kat kolej lah, terus je ke Cherating rumah sepupu aku. dalam entry yang haritu Jauh Perjalanan Menggamit Kenangan Lalu ni aku ade cakap Kak Nor aku duk Kuantan dekat Teluk Cempedak kan? haa~ die baru pindah Cherating, suami die suruh die handle Chalet dekat Duyung tu. kire sekarang die dah duduk Cherating untuk handlekan Chalet Duyung milik arwah mertua die.

sampai dekat rumah die, Che Ngah aku iaitu mak Kak Nor bak kata lainnye kakak kepade mak aku serta adik beradik perempuan Kak Nor semuenye ade dekat rumah die. dorang stay kat sane dah sebab nak tolong Kak Nor aku kerja dekat Chalet tu. Kak Nor bagi 1 chalet untuk kitorang stay sementare lepas kitorang bersalam salaman and berborak sekejap dekat rumah die. kitorang berehat sekejap dalam chalet then dalam pukul 3 lebih time kitorang tengah tidur mak aku keluar pergi rumah Kak Nor yang dekat je dengan Chalet tu sebab Che Ngah aku nak jumpe.

aku sambung tidur balik lepas mak aku pergi then aku bangun dalam pukul 4 lebih tengok mak aku tak balik lagi. aku dengan maklong aku dengar Alang Sidah berborak. adelah aku dengar sikit-2 dorang bercakap pasal family Che Ngah aku and pasal pembelajaran aku yang tengah ambik DIPLOMA je ni tak sebijak sepupu-2 yang lain. aku malas nak terase hati ke ape tengah-2 puase, aku pun bangun, masuk bilik air, pakai tudung yang dah banyak berkedut duk terhimpit dalam kereta nak keluar pergi rumah Kak Nor. sebelum aku keluar tu maklong aku suruh aku bawak si Mia dengan Haiqal mandi laut. pukul 4 petang suruh bawak pergi mandi laut dengan cuace panas sangat, aduhhh, sabar jelah aku ni. kat pantai tu, pukul 5 lebih pun panas lagi nikan pulak pukul 4 lebih. nak aje aku meraung time tu tapi aku fikir puase je tu aku bawak jugak budak-2 tu keluar. nak turun tangge chalet tu, aku nampak 4 ekor anjing berkeliaran sekitar kawasan chalet kat duyung tu.

memang teragak-2 lah aku nak ke rumah Kak Nor bagitahu mak aku nak bawak budak-2 tu mandi laut padahal asalnye niat aku nak pergi sane saje tak nak dengar lagi orang mengumpat pasal family belah mak aku and diri aku. aku kuatkan diri aku berjalan jugak pimpin Mia dengan Haiqal jalan kaki ke rumah Kak Nor. alhamdulillah anjing-2 tu semue tak ade yang bertindak ganas or ikut tengok kitorang berjalan kaki. cume geram sikit dengan Mia bile die panggil-2nye anjing-2 tu semue. nasib lah anjing-2 tu takde yang beri respon dengan tindakan budak kecik yang nakal terlajak tu. Che Ngah aku pun risau tengok die sebab jelas sangat die tu terlampau nakal!

sampai rumah Kak Nor aku nampak mak aku tengah bercakap dengan sepupu aku Kak Chi, adik Kak Nor. aku bagitahu diorang maklong suruh bawak budak-2 tu mandi laut. diorang terkejutlah suruh bawak mandi laut mase ni. Kak Nor aku dengar, die cakap air laut jauh lagi sekarang sebab air tak naik lagi mase tu. then mak aku bawak aku dengan budak-2 tu naik kereta pergi tengok pantai sekejap then balik rumah Kak Nor aku mandikan diorang sane. Family Che Ngah aku ingatkan mak aku nak beralam kat sane, diorang ajak kitorang pergi berbuka puase same-2 dekat luar then mak aku cakap kena balik terus harini sebab Alang Sidah ade appoinment dengan doktor mate esok then nak pergi beli barang aku lagi dekat Giant Kuantan.

diorang nak bertolak pergi berbuke, kitorang bertolak jugak nak ke Kuantan. sampai simpang nak keluar Cherating, maklong aku suruh mak aku pergi Chendor beli keropok lekor pulak die nak buat balik. aku ni risau dah fikir rancangan aku dengan mak aku nak berbuka dekat Foodcourt Giant nanti. kesian aku tengok mak aku time tu ikut je cakap maklong aku. pergi beli keropok lekor, bertambah lagi barang masuk dalam kereta.

dah siap beli semue baru patah balik ke Kuantan. nasib baik kitorang sampai tepat-2 waktu berbuka. mak aku belikan nasi ayam dengan air milo untuk semue orang. aku dengan adik aku yang mengankut semua makanan then mak aku pulak angkut air lepas siap bayar. sampai kat meja,  si Haiqal tumpahkan air milo pulak. mak aku pun pergi lagi sekali beli air untuk die. seriousely, aku memang kesian sangat tengok mak aku semalam yang ikut je perangai diorang tu. nak menangis je aku rase time tu.

siap makan diorang tak nak ikut kitorang pergi beli barang dalam Giant then aku dengan mak aku pun pergi beli barang-2 aku. dah sampai kaunter nak bayar, maklong aku call suruh beli makanan ringan untuk die. patah balik kitorang pergi beli makanan. dekat kaunter tu aku terjumpe akak-2 senior kolej. siap bersalaman and cakap takecare ape semua, dorang pun blah :)

kitorang keluar Giant pergi foodcourt tengok Alang Sidah aje yang ade. rupe-2nye maklong aku aku masuk Giant jugak beli barang sikit untuk Mia. aku ni tension sngat rase sebab dah die masuk Giant kenape die je tak beli makanan die? kitorang dari kaunter tu patah balik ambik makanan die tau?! memang aku bengang sangat-2 semalam tapi aku sabar jelah!

saat nak hantar aku tu, memang tersangatlah full giler kereta dengan barang-2 yang aku baru beli then barang maklong beli pulak dekat Giant time tu, haha! bayangkanlah ye wahai kawan-2 bloggerku.. tak dapat nak cakap perasaan aku time tu. aku penat sangat weyh, dahlah bilik aku tingkat 4. penat sangat layan Mia dengan Haiqal and pendam perasaan. sampai kolej, aku tengah angkat bagasi yang sangat berat naik tingkat 4, Mia pulak dah ikut dari belakang. aku suruh die pergi balik kat kerata, die taknak! dan terpakselah aku bawak die naik atas. mak aku tolong bawak naik sikit barang time tu. syukur, tak beban sangat aku time tu!

lepas selesai salam-2 semue ahli keluarga, diorang semue pergi balik tinggallah aku seorang mengangkut barang buat naik atas. penatnye jangan cakap lah korang. aku rase nak aje menangis time tu and nasib baik ade akak bekas sebilik aku dulu, Kak Suhana tolong aku angkat beg untuk last time aku turun bawah ambik barang nak buat naik. selesai buat naik and masukkan barang dalam bilik, hilang pulak rase penat bile berborak dengan roommate. ngeee~ tapi time nak tidur memang terase balik penat tu. aku hajatnye nak ponteng kelas untuk harini then diorang cakap minggu ni tak ade lagi kelas, aku pun memang bersyukur sangat sebab aku penat sangat and assignment pun ade yang tak siap lagi tau!

haishh, memang banyak benor yang terjadi semalam. lain kali aku harap tak akan terjadi lagi lah. belajar dari pengalaman yang dah terjadi dalam kehidupan kite. aku harap nanti adik aku sorang jelah yang di ajak oleh mak aku. aku penat sangat, sampai sekarang masih terasa lagi penatnye!









gadis ini yang menaip,

4 comments:

  1. hehe dugaaan pada yg berpuasa hehe...sabar ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm. tulah . sesungguhnye aku sedang berpuase. hehek :) thanks ;)

      Delete
  2. banyakkan bersabor..anyway salam kenal :)

    ReplyDelete